Første tiden i Frankrike

Heihei! Okei, nå skal jeg sette meg ned å prøve å fortelle litt mer om hva som har skjedd siden jeg kom ned hit. Det blir et litt langt innlegg, kanskje for spesielt interresserte (hei mamma og pappa), men skal prøve å få postet mer bilder og slikt senere. Jeg har ikke fått blogget ordentlig enda, men har skrevet dagbok, så jeg skal prøve å få med noen deler av den også i blogginnlegget. Så får dere se litt av det jeg tenkte der og da også, og ikke bare konkret hva vi har gjort. Om det er noe dere lurer på, så ikke nøl med å sende inn spørsmål i kommentarfeltet heller!


Søndagen startet med å reise til Gardermoen, for så å si hade til mamma, pappa og Elise (lillesøsteren min). Jeg kom veldig tidlig, så var ikke mange av forkursfolkene som hadde kommet, så jeg traff først Sabine om går i terminale (tredjeklasse) her i Lyon. Etter en stund fant jeg også de andre fra forkurset, og det var veldig koselig å treffe dem igjen! Vi tok flyet til Paris der vi møtte Liv som er seksjonslederen her i Lyon, og sa hade til alle de andre.

 

Fra dagboken: «I dag stod jeg opp klokken halv seks, og dro til flyplassen. Veldig spent, og med masse baggasje. På flyplassen traff jeg igjen alle de andre fra forkurset, og det var veldig koselig. Siden det har jeg tatt fly til Paris, så en sånn tog-shuffle-ting til togstasjonen, og nå sitter vi på TGV'en. Er utrolig rart å tenke på at jeg var hjemme for noen timer siden, og at jeg nå faktisk er i Frankrike, landet jeg skal bo i de neste tre årene, og at jeg går på fransk videregående skole i morgen. Gruer meg litt til å ikke skjønne noen ting, men får bare se positivt på det og tenke på at det er en utrolig spennende opplevelse og at jeg kommer til å skjønne mer og mer. Etterhvert så sitter jo sikkert fransken ordentlig også, og da blir det sikkert gøy å tenke tilbake på hvor forvirret jeg var og hvor lite fransk jeg kunne.»

 

Og så var vi i Lyon, da. Tok taxi til internatet og satte fra oss tingene, før vi dro til Liv for å spise pizza og treffe alle jentene i premiere (andreklasse) og terminale også.

 

Mandag var første «skoledag» som bare varte fra 9-12. Jeg hadde fått vite dagen før at jeg kom i klasse med ei annen norsk, Julie, men vi traff alle de andre i klassen også. De fleste jeg har pratet med hittil virker i hvert fall koselige. Læreren vår virket også grei, heldigvis.

 

Tirsdag som var den første "ordentlige" skoledagen (hvis man kan kalle det det med kun én time og en tur for å prøve å hente bøker) startet ikke Julie og jeg før klokken 11, så vi stod opp og gikk en tur i byen. Vi spiste frokost på en koselig baker like ved skolen, og var skikkelig turister med kamera, så alle bildene jeg har lagt ut er fra den dagen. BYEN ER UTROLIG FIN, forresten, selv om det kanskje ikke kom så bra fram få bildene. Det er så mange fine bygninger, elven er fin, båtene på elven ser så koselige ut (og i dag så Julie og jeg en restaurant på en måte i en sånn båt på elven, så superkoselig ut!), vi så en svart svane (!), det er veldig mye bra butikker her, alt er mye billigere, det er veldig mye roligere enn i Paris, det er både billige butikker, og designerbutikker (though de er litt for dyre for mitt budsjett), alt er fransk. Det er så fint her.

 

Skolen gikk helt greit det også, skjønte det meste i matten, og fikk pratet litt mer fransk, selv om det var vanskelig å prate med de jeg alt hadde hilst på. Jeg kunne nok fransk til å ha én samtale med folk, men kunne ikke begynne å spørre hva de het, hvor gamle de var og hvor de bodde neste dag også. Som om de ikke så på meg som dum nok fra før, liksom. Etter skolen dro vi med "fadderne" våre, som er jentene i premiere (vi har fått hver vår fadder vi kan spørre om vi trenger hjelp til ting og slikt nå i starten, og som vi fikk brev av før vi startet. veldig greit å få litt hjelp, så vi slipper å finne ut av alt selv!), på en runde for å handle skoleting, fikse mobil og sånt. Vi dro også innom Starbucks, Augusta, Liv, Anna og jeg. På kvelden ble det sightseeing på internatet, og vi fant gymsalen, godterirommet, kjøleskapene vi kan leie og tv-stuen. 

 

Onsdag startet vi skoledagen med tre timer Physique-Chimie, og etter å ha hatt det i dag også, så er jeg ganske sikker på at det er et fag jeg kommer til å like! Ikke minst er det deilig å skjønne alt vi gjør, siden læreren vi har er veldig flink i engelsk, og oversetter gjerne dersom vi spør. I timer i dag satt jeg også med ei jente som er veldig flink til å forklare og oversette, så dét faget går i hvert fall veldig bra hittil. Vi fikk også timeplanen på onsdag, og jeg er veldig glad for å være ferdig klokken 12 på onsdag, og for å ikke starte før 10 på torsdag, i hvert fall. Vi skal ikke være med i sånn veldig mange fag fra starten. Physique-Chimie, matte, SVT (som er... biologi-lignende?), gym, historie og geografi, og kanskje økonomi. I tillegg har vi ekstrafransk, ekstramatte og ekstrafysikk, men vi har mer fritid enn jeg hadde fryktet. Skrev et ganske langt dagbokinnlegg på onsdag kveld, men da jeg leste det igjen nå så var det bare utrolig mye uinteressant der. Jaja, er vel ofte sånn.

 

I dag startet vi også dagen med å gå en liten tur i byen. Startet klokken ti og hadde matte, så fransk, så SVT (som jeg ikke skjønte noen ting av. Vi hadde om solsystemet, tror jeg, men så mye mer fikk jeg ikke med meg), og så Physique-Chimie. Etter en ganske hard skoledag, så skulle vi treffe alle vertsfamiliene og presentere oss for dem! Var litt skummelt, men det gikk greit. Fikk pratet litt med en del av familiene også, og alle jeg pratet med virket utrolig hyggelige. Så det lover bra! Liv sa også at tre av familiene som hadde sagt de skulle være reserve hadde ombestemt seg i løpet av kvelden, og ville være vertsfamilie for en av oss allikevel. Så det var jo litt gøy! Familiene virket veldig koselige i hvert fall, og jeg er utrolig spent på hvem jeg får!! Håper jeg får to familier egentlig, selv om jeg tror de helst vil på til at én familie kan ha oss hver helg, men da hadde jeg fått opplevd litt forskjellige sider av det franske, kanskje. Men det blir nok bra uansett, tror jeg. 

 

Høres ut som jeg nesten bare driver med skole, men jeg gjør ikke det, altså. Ikke enda i hvert fall. Jeg har det veldig fint i Lyon, altså! Åh, og om noen får lyst til å sende meg post (hadde vært sååå koselig å få noe i posten!) er adressen min:

 

Centre scolaire Ozanam, 60 place Rue Vauban, 69006 Lyon, France


Joda, skikkelig fin blogging, med oppramsing fra hver dag og sånt... Skal prøve å få blogget litt oftere nå framover slik at det ikke blir så mye på én gang.  Nå er det bare én dag igjen av første dagen her, den første tiden har gått utrolig fort. Håper dere som leser også har det bra!

2 kommentarer

Ingvild Haugen (fra håndball) :))

11.09.2011 kl.22:23

Hvis man velger ett år i Frankrike, vet du om man bor hos en vertsfamilie hele tiden eller på internat da ? :)) åssen sånn skoleting reiser du med ? :)

Marie

15.09.2011 kl.20:00

Ingvild Haugen (fra håndball) : De som er på ettårig bor omtrent sånn som oss; internat i ukedagene og vertsfamilie i helgene :) Jeg reiser med FIVAI, du kan lese mer om det på fivai.no - og så er det linker til andre som reiser med Fivai på forsiden av bloggen min rett under headeren. Jeg er veldig fornøyd med organisasjonen og hele opplegget hittil, så anbefaler det veldig! Bare å spørre hvis det er noe mer du lurer på! :)

Skriv en ny kommentar

         ☮ ♥ ☮ ♥
hits