Forsiden Om meg Blogger jeg leser Bilder Videoer Kontakt meg

Arkiv måned: september 2011

Skole og sånt

27.09.2011 @ 19:50 i Frankrikehverdag 0 kommentarer

 Julie og jeg lekte litt turist på skolen en dag


Julie sin blogg er forresten her, lit bedre oppdatert enn min!

I dag har vi først failet med å gå til en økonomitime, for så å gå igjen siden alle vi spurte fortalte oss at det var streik, for så å få vite på slutten av dagen at det hadde vært økonomi allikevel? Hm. Så hadde vi egentlig en veldig vanlig skoledag, og innsett hvor dårlig jeg har blitt i engelsk (håper det bare er en midlertidig greie med å blande inn franske ord overalt som går over da fransken sitter litt bedre). Jo, og så fikk jeg igjen den første "ordentlige" prøven min i dag, da! Vi har hatt to små tester tidligere - en i physique-chimie som gikk bra, og en i matte vi kun fikk fordi læreren syntes vi bråkte for mye, som jeg strøk på. 

Og jeg stod!!! Må bare offisielt dokumentere det første prøven jeg stod på i Frankrike, hehe. Vi har en ny prøve på mandag, i Historie, og det går nok ikke like bra.

Nå er det étude igjen, så jeg skal gjøre noe i Physique-Chimie som jeg ikke helt har forstått, og jobbe litt til historieprøven. À bientôt! 

Hos den andre vertsfamilien

25.09.2011 @ 18:55 i Frankrikehverdag 3 kommentarer

Coucou! Nå er jeg hos den andre vertsfamilien min, og har hatt en helt super helg her. De bor i et stort hus litt utenfor sentrum, er liksom litt mer "på landet" her, men ikke det vi i Norge ville kalt landet. Huset er stort og gammelt, men en stor del av det er helt nyoppusset. Inkludert rommet jeg har fått mens jeg er her, med eget bad til!! Jeg husket til og med kameraet mitt denne helgen, hehe, så nå får jeg endelig lagt ut litt bilder igjen

Her er "rommet mitt".

..og dette ser jeg ut vinduet. Det er skikkelig fint, har en ganske bred vinduskarm jeg planlegger å sitte å lese bøker i og slikt senere. Og så er det hagen, da:

En frukt jeg ikke aner hva heter på norsk, men som smakte veldig godt og var rosa inni da den var moden.

Synes de har utrolig fint og koselig hus, og hele familien er utrolig koselige, jeg trives veldig godt her hittil i hvert fall!

 

de har også jordbærog tomater

og utrolig gode bringebær

kirsebær da det er rett sesong


plommer, tror jeg, med et lite forbehold grunnet språket


snart pærer


fersken?druer!!


3-4 forskjellige krydder og sånt. det jeg skjønte var sitronmelisse og laurbærblader

Hehe, dere skjønte kanskje at jeg ble litt fascinert av den hagen. Men det er i hvert fall utrolig koselig her, skal vise fler bilder senere. Dere får vel se bilder av vertsfamiliene etterhvert også, men jeg har ikke turt å spørre om å få legge det ut enda. Syntes det holdt å spørre om bildene av huset og hagen i første omgang.

Jeg har hatt en veldig bra helg, i hvert fall! Pratet masse fransk men samtidig fått slappet av skikkelig. Og så har jeg vært på kunstutstilling, der jeg faktisk likte flere av bildene, og på min første (tror jeg?) konsert med et orkester. Det var ganske kult! Litt langtekkelig, men var veldig godt å bare slappe av der også egentlig.

I dag fikk jeg sove så lenge jeg ville, siden jeg var så trøtt i går (hehe, flaut, men veldig snilt av dem, da!). Etter fransk frokost og lunsj (kan sikkert dedikere et helt innlegg til å fortelle om de franske måltidene senere, det er skikkelig annerledes enn i Norge), dro vi på en ganske lang sykkeltur! Det var skikkelig gøy, siden jeg fikk sett så mye nytt. Alt var utrolig fint, alle de trange stiene og åkrene her og slikt. Vi syklet til en park med en strand, så veldig fint ut der (nederste bildet)!

Det var i hvert fall en liten update. Angående det, så i går kveld da vi var ute og spiste is mellom kunstutstilligen og konserten så så jeg masse folk som stod et lite stykke borte, og jeg klarte å si "qu'est-ce que c'est going on der borte?" - greit språkforvirret. Nå skal vi spise middag, og så skal jeg tilbake til internatet, og forberede meg på en ny skoleuke som starter med matteprøve. Wish me luck! 

Utflukt

20.09.2011 @ 18:29 i Frankrikehverdag 2 kommentarer

I dag var vi i en klatrepark med klassen og en annen second-klasse, i stedet for å ha vanlig skoledag! Første gangen jeg prøvde det, slik at man har på seg sånn klatresele og går gjennom en "hinderløype" høyt oppe i trærne. Jeg likte det veldig godt, syntes det var gøy :-) Etter det spiste vi (, ble mobbet av lærerne for at jeg hadde med meg så liten veske og fikk plass til maten oppe i den) og hadde ganske lenge fri

Etter skolen måtte jeg kjøpe skolesaker, og ei snill, fransk jente tilbød seg å vise meg den nærmeste butikken, var skikkelig koselig av henne! Hun viste meg samtidig turnhallen(!!!) som ikke er langt unna i det hele tatt. 5 minutter å gå. Jeg er så glad for at det er en turnhall her i Lyon også (hvis noen der hjemme lurer, så var det to haller, den ene på størrelse med den i Hamar, den andre bittelitt mindre). Så kan jeg dra for å se på da jeg savner turn. Det var bare noen små gutter som turnet der nå, men det er visst trening i morgen for jentene som turner der, så hvis jeg får tid skal jeg dra ned å se på.

Nå er det straks middag, og så étude - obligatorisk leksegjøring. Hittil i hvert fall er det egentlig helt greit å ha étude, siden da har man en fast tid man må gjøre leksene på, og da blir man mye mer effektiv og blir ferdig med det. Snakkes!

Første helg hos vertsfamilie

18.09.2011 @ 19:01 i Frankrikehverdag 4 kommentarer

Hei dere!

Nå sitter jeg på internatet supersliten etter å ha pratet bare fransk de to siste døgnene. Som sagt, supersliten, så skriver bare kort om hvordan helgen har vært.

På fredag møtte jeg vertssøsteren min utenfor skolen, og vi gikk for å treffe resten av familien og ta metroen til der de bor. Det er tre barn i familien, ei på 15, en på 14 og ei på 5. De bodde i en ganske liten leilighet kanskje 20 minutter unna skolen med metro. De hadde to katter også. På fredag hadde de laget veldig god middag som vi spiste, og resten av kvelden ble jeg bare litt kjent med dem og slappet av i leiligheten. De var veldig koselige, og jeg gjorde omtrent som jeg ville der. På lørdag dro vi først til sjokoladefabrikken deres (!), og det var utrolig kult. Jeg har aldri sett så mye sjokolade på samme sted, det var helt sykt mye. Senere dro vi på Part Dieu, som er kjøpesenteret ikke så langt unna internatet, og så på en fransk kino. Det var bra for å lære, men jeg skjønte jo ikke så mye av hva de sa. På kvelden dro vi på en restaurant med besteforeldrene deres, og det var koselig, og god mat. I dag hadde de en slik typisk fransk lunsj vi har hørt så mye om på forhånd, på forkurset og slikt. En del til av familien (de har visst ganske stor familie, jeg skal hilse på enda fler helgen om to uker) kom på besøk rundt 12-tiden, og sånn rundt 14 begynte vi å spise. Det var en tre-retters lunsj, med salat, kylling med pommesfrites, og dessert. Lunsjen var ferdig kanskje klokken 17, siden man gjør liksom alle mulige andre ting også mens man spiser, og mellom rettene. Etter maten gikk vi en tur, og så kjørte de meg hjem til internatet. De var veldig koselige alle sammen, men det er litt merkelig å være i en vertsfamilie også. 

Da jeg kom på internatet igjen i dag var det en pakke fra tante Anne Line her! Blant annet melkesjokolade (<3), et norsk blad, supersmart paris-guide (som fikk meg til å glede meg enda mer til høstferien!), litt skolesaker og et koselig brev. Tusen takk, tante! 

 

Har dere hatt en fin helg, da? :-)

To første ukene

15.09.2011 @ 20:20 i Frankrikehverdag 1 kommentar

Salut!

Har det fint  i Lyon også etter snart to uker. For noen dager siden kjøpte jeg meg rulleskøyter som noen andre av jentene på kullet alt hadde gjort, så i dag gikk Mari, Augusta og jeg en tur på rulleskøyter nede ved elven. Var skikkelig gøy, og det er jo så utrolig fint der! Det er forresten forstatt varmt her, man føler man er litt i syden, på ferie eller noe, utenom alle leksene og timene på skolen, da. Skolen går forresten greit. Skjønner noe i ca halvparten av fagene, men i SVT (biologi-ish) og Economie er jeg ganske lost. Det eneste jeg fikk med meg i økonomitimen var at det hadde noe med tyveri av sånne sykler man kan leie i byen - og det høres i grunn ikke særlig riktig ut det heller, at vi hadde en dobbelttime om det. 

I går var vi på Ikea da, finally! Var utrolig deilig å sove med en pute uten klumper i i natt! Og med ryddig rom, masse nye bokser, skåler, sengetøy, håndler og duftlys på rommet begynner det å bli litt mer hjemmekoselig på rommet mitt her.

Og siden det var Ida som ba meg blogge; vi får pudding til dessert hver dag, enten til lunsj, middag eller begge deler. Just sayin'. 

Jeg har fått vertsfamiliene mine, da! Den ene skal jeg til i helgen også, de virker veldig koselige ut i fra det lille jeg har pratet med dem. Den andre familien vet jeg ikke hvem er, men skal vel til de neste helg.

Ok, sykt dårlig bilde, men se hva vi har i parken!! Er masse kule dyr der, gleder meg til å dra dit en dag jeg har litt bedre tid. Fant ut jeg egentlig ikke hadde så mye mer bilder heller, kun av internatrommet og de jeg la ut sist av byen, da. Men nå må jeg gjøre lekser, à bientôt!

Første tiden i Frankrike

08.09.2011 @ 21:10 i Frankrikehverdag 2 kommentarer

Heihei! Okei, nå skal jeg sette meg ned å prøve å fortelle litt mer om hva som har skjedd siden jeg kom ned hit. Det blir et litt langt innlegg, kanskje for spesielt interresserte (hei mamma og pappa), men skal prøve å få postet mer bilder og slikt senere. Jeg har ikke fått blogget ordentlig enda, men har skrevet dagbok, så jeg skal prøve å få med noen deler av den også i blogginnlegget. Så får dere se litt av det jeg tenkte der og da også, og ikke bare konkret hva vi har gjort. Om det er noe dere lurer på, så ikke nøl med å sende inn spørsmål i kommentarfeltet heller!


Søndagen startet med å reise til Gardermoen, for så å si hade til mamma, pappa og Elise (lillesøsteren min). Jeg kom veldig tidlig, så var ikke mange av forkursfolkene som hadde kommet, så jeg traff først Sabine om går i terminale (tredjeklasse) her i Lyon. Etter en stund fant jeg også de andre fra forkurset, og det var veldig koselig å treffe dem igjen! Vi tok flyet til Paris der vi møtte Liv som er seksjonslederen her i Lyon, og sa hade til alle de andre.

 

Fra dagboken: «I dag stod jeg opp klokken halv seks, og dro til flyplassen. Veldig spent, og med masse baggasje. På flyplassen traff jeg igjen alle de andre fra forkurset, og det var veldig koselig. Siden det har jeg tatt fly til Paris, så en sånn tog-shuffle-ting til togstasjonen, og nå sitter vi på TGV'en. Er utrolig rart å tenke på at jeg var hjemme for noen timer siden, og at jeg nå faktisk er i Frankrike, landet jeg skal bo i de neste tre årene, og at jeg går på fransk videregående skole i morgen. Gruer meg litt til å ikke skjønne noen ting, men får bare se positivt på det og tenke på at det er en utrolig spennende opplevelse og at jeg kommer til å skjønne mer og mer. Etterhvert så sitter jo sikkert fransken ordentlig også, og da blir det sikkert gøy å tenke tilbake på hvor forvirret jeg var og hvor lite fransk jeg kunne.»

 

Og så var vi i Lyon, da. Tok taxi til internatet og satte fra oss tingene, før vi dro til Liv for å spise pizza og treffe alle jentene i premiere (andreklasse) og terminale også.

 

Mandag var første «skoledag» som bare varte fra 9-12. Jeg hadde fått vite dagen før at jeg kom i klasse med ei annen norsk, Julie, men vi traff alle de andre i klassen også. De fleste jeg har pratet med hittil virker i hvert fall koselige. Læreren vår virket også grei, heldigvis.

 

Tirsdag som var den første "ordentlige" skoledagen (hvis man kan kalle det det med kun én time og en tur for å prøve å hente bøker) startet ikke Julie og jeg før klokken 11, så vi stod opp og gikk en tur i byen. Vi spiste frokost på en koselig baker like ved skolen, og var skikkelig turister med kamera, så alle bildene jeg har lagt ut er fra den dagen. BYEN ER UTROLIG FIN, forresten, selv om det kanskje ikke kom så bra fram få bildene. Det er så mange fine bygninger, elven er fin, båtene på elven ser så koselige ut (og i dag så Julie og jeg en restaurant på en måte i en sånn båt på elven, så superkoselig ut!), vi så en svart svane (!), det er veldig mye bra butikker her, alt er mye billigere, det er veldig mye roligere enn i Paris, det er både billige butikker, og designerbutikker (though de er litt for dyre for mitt budsjett), alt er fransk. Det er så fint her.

 

Skolen gikk helt greit det også, skjønte det meste i matten, og fikk pratet litt mer fransk, selv om det var vanskelig å prate med de jeg alt hadde hilst på. Jeg kunne nok fransk til å ha én samtale med folk, men kunne ikke begynne å spørre hva de het, hvor gamle de var og hvor de bodde neste dag også. Som om de ikke så på meg som dum nok fra før, liksom. Etter skolen dro vi med "fadderne" våre, som er jentene i premiere (vi har fått hver vår fadder vi kan spørre om vi trenger hjelp til ting og slikt nå i starten, og som vi fikk brev av før vi startet. veldig greit å få litt hjelp, så vi slipper å finne ut av alt selv!), på en runde for å handle skoleting, fikse mobil og sånt. Vi dro også innom Starbucks, Augusta, Liv, Anna og jeg. På kvelden ble det sightseeing på internatet, og vi fant gymsalen, godterirommet, kjøleskapene vi kan leie og tv-stuen. 

 

Onsdag startet vi skoledagen med tre timer Physique-Chimie, og etter å ha hatt det i dag også, så er jeg ganske sikker på at det er et fag jeg kommer til å like! Ikke minst er det deilig å skjønne alt vi gjør, siden læreren vi har er veldig flink i engelsk, og oversetter gjerne dersom vi spør. I timer i dag satt jeg også med ei jente som er veldig flink til å forklare og oversette, så dét faget går i hvert fall veldig bra hittil. Vi fikk også timeplanen på onsdag, og jeg er veldig glad for å være ferdig klokken 12 på onsdag, og for å ikke starte før 10 på torsdag, i hvert fall. Vi skal ikke være med i sånn veldig mange fag fra starten. Physique-Chimie, matte, SVT (som er... biologi-lignende?), gym, historie og geografi, og kanskje økonomi. I tillegg har vi ekstrafransk, ekstramatte og ekstrafysikk, men vi har mer fritid enn jeg hadde fryktet. Skrev et ganske langt dagbokinnlegg på onsdag kveld, men da jeg leste det igjen nå så var det bare utrolig mye uinteressant der. Jaja, er vel ofte sånn.

 

I dag startet vi også dagen med å gå en liten tur i byen. Startet klokken ti og hadde matte, så fransk, så SVT (som jeg ikke skjønte noen ting av. Vi hadde om solsystemet, tror jeg, men så mye mer fikk jeg ikke med meg), og så Physique-Chimie. Etter en ganske hard skoledag, så skulle vi treffe alle vertsfamiliene og presentere oss for dem! Var litt skummelt, men det gikk greit. Fikk pratet litt med en del av familiene også, og alle jeg pratet med virket utrolig hyggelige. Så det lover bra! Liv sa også at tre av familiene som hadde sagt de skulle være reserve hadde ombestemt seg i løpet av kvelden, og ville være vertsfamilie for en av oss allikevel. Så det var jo litt gøy! Familiene virket veldig koselige i hvert fall, og jeg er utrolig spent på hvem jeg får!! Håper jeg får to familier egentlig, selv om jeg tror de helst vil på til at én familie kan ha oss hver helg, men da hadde jeg fått opplevd litt forskjellige sider av det franske, kanskje. Men det blir nok bra uansett, tror jeg. 

 

Høres ut som jeg nesten bare driver med skole, men jeg gjør ikke det, altså. Ikke enda i hvert fall. Jeg har det veldig fint i Lyon, altså! Åh, og om noen får lyst til å sende meg post (hadde vært sååå koselig å få noe i posten!) er adressen min:

 

Centre scolaire Ozanam, 60 place Rue Vauban, 69006 Lyon, France


Joda, skikkelig fin blogging, med oppramsing fra hver dag og sånt... Skal prøve å få blogget litt oftere nå framover slik at det ikke blir så mye på én gang.  Nå er det bare én dag igjen av første dagen her, den første tiden har gått utrolig fort. Håper dere som leser også har det bra!

Resten av bildene

08.09.2011 @ 17:30 i Frankrikehverdag 1 kommentar

Bildene jeg ikke rakk å laste opp i går siden nettet vårt kobles ut klokken 11 :):):)
...og jeg bor i Lyon! :-D

07.09.2011 @ 22:57 i Frankrikehverdag 7 kommentarer

Bonjour tout le monde!

Åh, endelig har vi fått nett på rommet! Hittil har vi kun hatt på fellesrommet, men de er utrolig treige og i tillegg med franks tastatur. Så det har tatt så lang tid å skrive på de, og jeg har ikke orket å blogge. Men nå kommer det bare et ganske raskt innlegg med litt bilder fra byen og slikt, så skal jeg skrive mer om hvordan det er her en kveld jeg har litt bedre tid. 

Haha okei, det her blir veldig mye random bilder fra rommet, litt random, byturen jeg og Julie var på i går (følte oss såå turister, gikk der med kamera og knipset bilder av absolutt alt) men jeg har hørt nettet stenger 11 så må bare forte meg! Bonne nuit!


Hadefest

03.09.2011 @ 16:50 i Norge 1 kommentar

I går hadde jeg "hade-fest" med venninnene mine. Hadde det kjempebra, jeg er så glad i dere, jenter!  

Av Heida, Hanne og Karoline fikk jeg en gave (brevpapir så jeg kan skrive brev til dem, aw) og verdens søteste kort med lovehearts!Nå stresser jeg litt med den siste pakkingen, og dagen går med til å si hade til folk og prøve å få pakket ferdig. Ååå, er så rart å tenke på at dette er den siste dagen jeg er hjemme før jul! Fra i morgen skjer det så mye nytt, alt blir nytt, og jeg gleder meg utrolig, tror det blir veldig spennende :-D Neste gang jeg blogger er jeg i Frankrike, wee.

Første september

01.09.2011 @ 23:43 i Blogg 0 kommentarer

I dag traff jeg Merethe igjen! Vet ikke hvor lenge siden det er sist nå, men må vel være... et år, i hvert fall? Var veldig koselig å se henne igjen i hvert fall, hun er den venninna jeg har hatt lengst, helt siden hun gikk i barnehage her (jepp her, vi hadde barnehage hjemme) for 15 år siden. Vi gikk på café og shoppet litt etterpå. Åh, forresten!! Den posen jeg snakket om, som jeg hadde mistet i går; ei koselig dame hadde funnet den og ringt til avisen! Så jeg fikk den igjen i dag, med to blazere, en neglelakk og et hundebein (haha). Ble såå glad! Er utrolig kjipt å kjøpe noe for så å miste det med en gang. Så det var supert at hun hadde tatt vare på den for meg.

Hamar fra Åkersvika, er i grunn ganske fint her i blandt.

Pakking. Joda.

01.09.2011 @ 12:57 i Blogg 4 kommentarer

Det er vanskelig å skulle pakke hele livet sitt ned i en koffert på maks 23 kilo. Nå kan jeg i det minste si at jeg er godt i gang med pakkingen, og det skulle kanskje bare mangle når det er TRE DAGER til jeg reiser. 


Nå må jeg løpe, snakkes! 

 

hits